Zonder Corset meer Mans
Het korset van de vorige eeuw maakt een klein come-back mee net als shapewear. Maar moeten we daar als vrouw blij mee zijn? Uiteraard stel ook ik prijs op een mooi figuur maar begreep pas onlangs wat het korset daadwerkelijk voor vrouwen was, en daarmee gelijk het begrip “in een keurslijf gedwongen worden”. Ik wierp een blik op de geschiedenis om te begrijpen wat vrouwen in die tijd meemaakten.
Want het korset dwong vrouwen tot zwakte, omdat het zo strak zat dat de dames nauwelijks adem konden halen en bij het minste geringste flauw vielen. Een taille die graag 65 cm wilde zijn werd met enige geweld tot minder dan 53 cm ingesnoerd, geen wonder dat vrouwen tot weinig in staat waren. Ook in ander opzicht werden vrouwen in een keurslijf gedwongen.
Geschiedenis zonder korset
Dat geschiedenis, doorgaans als saai betiteld door de jeugdigen, toch boeiend en leerzaam kan zijn bewijst het boek “We zijn toch zusjes”. Een boek dat gaat over de voorbereiding van de 100 jarige verjaardag van één van de zusjes, maar waarin herinneringen aan de tijd rond het uitbreken van de tweede wereld oorlog de hoofdrol spelen. En dan ook nog vanuit Duits perspectief, het Duitse platteland waar de meeste niets moesten hebben van de nazi’s maar er ook wel degelijks sprake was van haat jegens de joden maar om heel andere redenen. Het gaf mij een heel andere kijk op onze oosterburen.
Blozen tot je tenen zonder korset
Hoewel de dames bijna 100 worden, zijn hun herinneringen lief en erotisch en vooral levendig. Herinneringen die de zusjes over en weer doen blozen maar ook doen verbleken, ieder heeft zo zijn geheimen. Maar mooier is nog dat het gewoon vrijgevochten Duitse meisjes zijn die niks hadden met de nazi’s en die en passant vertellen hoe andere Duitsers, die ook niks met de nazi’s hadden, het slachtoffer werden van bombardementen. Juist omdat bij deze mensen de Nazi soldaten gevestigd werden.
Blozen vanwege toen
Maar het boek gaat ook over de positie van de vrouwen, vaak boerinnen in het gebied van de Neder-Rijn, die snel aan de man moesten komen, anders deugde je niet. Terwijl geen van de drie vriendinnen uiteindelijk langdurig getrouwd zijn en ze stuk voor stuk veel zelfstandiger waren dan de dames in hun omgeving. De jongste zus, Katty, nu 88, weigerde een korset aan te trekken die haar middel tot 53 cm insnoert terwijl die minsten 65 wil zijn, want daarom vallen de dames om de haverklap flauw.
Het korset is volgens Katty de boosdoener waardoor vrouwen tot zwakte worden gedwongen. Ze trekt bij de voorbereidingen van het feest voor de 100se verjaardag van haar zus een spijkerbroek aan, eentje die ze anders alleen met carnaval aantrekt, omdat ze het met drie panty’s het niet meer warm krijgt. Niemand ziet het verschil, behalve wanneer haar zeer slechtziende zus van 98 binnen komt wandelen. Die vind dat haar zus dikker is geworden en daarom geen spijkerbroek meer zou moeten dragen.
Een korset voor een 100 jarige
Jurken en duidelijk ook het korset en de mogelijkheid om je lichaam en je leven wel of niet in een keurslijf te dwingen, blijven ons bezig houden, ook al zijn we 88. Ik leef met de dames mee en zie ineens geen verschil met Nederland en mijn moeder die in dezelfde tijd leefde. Geschiedenis saai? Wel nee! Om te blozen, dat wel, maar dan vanuit schaamte. Ik had geen idee.