Vintage inspiratie op foto expositie Philip Halsman
Zo af en toe moet je nieuwe vintage inspiratie op doen, zelfs als je een liefhebber bent van fashion uit de vorige eeuw. Want ook in de vorige eeuw valt, tegenstrijdig genoeg, nog steeds veel nieuws te ontdekken. De tentoonstelling “Verbaas mij” valt beslist in die categorie.
Een Amerikaanse fotograaf uit de 20e eeuw, die zowel Marylin Monroe als Audrey Hepburn voor zijn lens heeft gehad, wat moet die man een prachtig leven gehad hebben. In principe is al zijn werk vintage, want Philip overleed in 1979. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Parijs, modestad bij uitstek. Kortom een fototentoonstelling waar je je blijft verbazen.
Opwaaiende vintage jurken
Wie de tentoonstelling bezoekt valt onmiddellijk op dat Philip Halsman zeer zeker niet in de categorie mode fotograaf valt, want de beelden die hij schiet zijn meer dan catwalk plaatjes. Hij heeft nooit geprobeerd iets klakkeloos vast te leggen op de gevoelige plaat, maar is altijd op zoek gegaan naar iets bijzonders. Wie tegenwoordig een foto plaatst van een springend kind is (misschien) onbewust door een trend die Philip Halsman bedacht heeft. Jumpology heet dat.
Zo heeft hij een springende Marilyn Monroe, Shirley Mac Lane én Grace Kelly, op kousenvoeten notabene, Brigit Bardot in badpak en ballerina’s en Audrey Hepburn in een overslagjurk met wijde rok en alweer kousenvoeten. De grap van de foto’s is de spontaniteit op de gezichten. Want hoewel de sprong natuurlijk in scene is gezet, zijn de gelaatsuitdrukkingen dat niet. Want als je je concentreert op een sprong (en Grace Kelly is volgens mij de winnares met de hoogste sprong, of kon zijn gewoon haar benen het hoogst optrekken?), dan kun je niet ook je gezicht in de plooi houden, moet Philip Halsman gedacht hebben.
Vintage jurken op expo Rotterdam
Enfin, wie net als ik een beetje vintage inspiratie wel kan gebruiken trekt één dezer dagen naar Rotterdam, waar de foto expositie te zien is. Het leuke is dat je je vriend ook gewoon mee kan nemen, want behalve veel beroemde en aantrekkelijke actrices en Hollywoodsterren uit de jaren 50 zul je er ook Hitchcock aan treffen en Salvador Dali, de bekende schilder uit de vorige eeuw.
Elizabeth Taylor heeft trouwens ook geposeerd, weliswaar niet springend, maar de foto uit 1948 is net een pasfoto, gemaakt in het hokje op het station. Keurig van opzij, hoofd gedraaid richting camera, een kapsel eind jaren 40. Glibberig colletje met mouwtjes doet me denken aan het mouwloze roze truitje mét col dat ik zelf ooit ook had, knetterend van statische elektriciteit. Of was hij toch van mijn moeder. Is het erg ijdel om te zeggen dat de foto van Elizabeth Taylor me wel heel erg aan mijn moeder doet denken?
Vintage inspiratie voor badpakken voor upper class
Hoewel Philip beslist artistiek was, is hij volgens mij wel ooit als “gewone” modefotograaf begonnen. De echt supermooie vintage afbeelding van dames op het strand in badpak is duidelijk gemaakt voor een glossy of misschien wel een catalogus. Maar dan wel voor de upper class, getuige het prijskaartje van 89,99 dollar(!) dat ik zie bij twee vintage badpakken voor meisjes.
En ik maar denken dat de huidige vintage badpakken die te koop aangeboden worden voor 80 euro, duur zijn. Overigens zag ik op die fotoshoot ook een heel origineel omkleed hokje voor op het strand: een soort tentje gemaakt van douche gordijnen aan een stok met ronde cirkel bovenin. Lekker ruim, lekker koel en vooral heel praktisch. Behalve dan de vraag, waar je een douchegordijn vandaan haalt op het strand. Of was Hitchcock soms in de buurt?