Retro krokodillen leer
Een tas van retro krokodillen leer, wie zit daar nu nog op te wachten? In de vorige eeuw werd krokodillenleer gebruikt voor handtassen, schoenen en portemonnees, maar net zoals sieraden van ivoor eigenlijk niet meer kunnen, kan ook een tas of een paar vintage schoenen van krokodillen leer niet meer. Waarom hebben we wel moeite met krokodillen leer en geen moeite met gewoon leer?
Exclusieve vintage jurken
Ik denk dat het net zoiets als zeehondenbont of vossenbont. Of een jas van hermelijn of antilope. Hoe zeldzamer het beestje, hoe duurder en exclusiever de jas, jurk, tas of schoenen, maar hoe aaibaarder het beestje hoe meer we het belachelijk vinden dat mensen het beestje om zijn velletje de dood in willen jagen. Maar er is nog een verschil. Ik geloof niet dat er krokodillenkwekerijen bestaan of een boerderij waar antilopen worden gehouden. Wel zag ik al struisvogels en lama’s, de nieuwe koeien. Maar zolang de dieren door stropers en jagers afgeknald worden uitsluitend omdat er mensen zijn die veel geld over hebben voor het velletje, terwijl de soort zelf op uitsterven staat, dat kan natuurlijk niet.
Vintage leer terug in het modebeeld
Maar waarom is leer dan nu toch zo terug in de mode? Strakke leren pencildresses, leren kokerrokjes en bandplooibroeken, het is allemaal weer te zien op de catwalk. Mooi soepel vallend leer ziet er exclusief uit. Dit in tegenstelling tot de glimmende variant die ordinair oogt vanwege associaties met glimmende zwart leren jackies van de vetkuiven uit de 60 jaren met hun dito rocky vriendinnetjes, of misschien wel vanwege SM associaties met leren of rubberen korsetten, hoge zwart leren laarzen, zweepjes en tuigjes.
Bont of nepbont
Naast de leren jurkjes en rokjes zijn ook de bontrandjes helemaal in. Maar geen echt bont, maar namaak, en eigenlijk zelfs mooier dan echt. Ik denk dat er zelfs echte haren voor gebruikt worden so whats the difference? Velletjes werden uit de natuur gehaald om er een leuk retro jasje, jurkje of tasje van te maken. Is dat erger dan dieren te fokken om hun velletje of bontje? Of veertjes plukken van een levende gans om er een dekbed of donsjack mee te vullen? En als dat zo is waarom eigenlijk?
Bont is leer met een laagje wol
Wij mensen houden al sinds de prehistorie beesten vanwege huid, wol, vlees en botten. Dat was makkelijker dan op jacht te gaan als er vlees moest komen en er van huiden jurken en schoenen gemaakt moesten worden. En ook eerlijk: de mensen zorgden voor de dieren en de dieren gaven er melk, leer en vlees voor terug. Nu weet ik niet hoe krokodillenvlees smaakt en of het überhaupt eetbaar is, maar als slang naar kip smaakt zal krokodil wel ergens het midden houden tussen kip en vis. Oh ja en over slang gesproken, ook daar kun je natuurlijk hele mooie tasjes en schoenen van maken, maar ook dat is tegenwoordig verboden.
Duurzame en ethische vintage kleding
Anno 2016 moeten we ons bij elk kledingstuk goed achter de oren krabben. Want ook katoen kan niet meer, tenzij biologisch verbouwd ofwel zonder bestrijdingsmiddelen. Uiteraard moet je je ook afvragen of kinderen niet jouw jurkje in elkaar gezet hebben. Kortom een hoop werk. Kan er niet een keurmerk komen voor alle vintage kleding met gewoon “OK” erop?