Hoe weet je of je vintage jurk echt is?
Officieel is een vintage jurk een jurk die gemaakt is in de vorige eeuw, ergens tussen 1920 en 1980. Wat er na komt is te “modern”om vintage te mogen heten, al zijn er genoeg zaken uit de jaren 90 die momenteel ook als vintage verkocht worden, met dank aan de Spice Girls en Christina Aguilera. Maar ja die borduurde eigenlijk zelf weer verder op mode uit de 50 en 60-er jaren, zoals de pumps met plateauzolen en de come back van het minirokje uit de jaren 60. Ooit zal kleding uit die periode ook als vintage te boek staan en zelfs de eco-katoentjes anno 2016. Time flies en l’histoire se répète.
Stijl belangrijker dan jaartal
Kortom, vintage is en blijft een relatief begrip en net zoals er tegenwoordig een hoop nep-merk kleding in omloop is om de prijs te drukken, zo zijn er vast ook tal van vintagejurken in omloop die vorig jaar uit de fabriek komen. Maar waarom zou je daarover druk maken? Bij vintage gaat het vooral om de stijl van kleding en de productiedatum lijkt mij minder relevant. Vaak wordt als argument gebruikt dat een vintage jurk een uniek item is, maar je kunt het ook anders benaderen: die ene vintage jurk bleek onverkoopbaar en that’s why je hem nu kan kopen voor veel geld.
Vintage jurk keurmerk
De moraal: zorg dat je niet teveel betaald voor een vintage jurk louter omdat hij “oud” zou zijn. Integendeel. Ik betaal liever iets meer voor een mooie vintage jurk die helemaal niet vintage is, maar wel gemaakt is van moderne, ademende stoffen dan van kunststof. Want vergis je niet: veel van de vintage jurken uit de jaren 50 waren van nylon. En nylon ademt niet, wordt statisch en plakt aan je lijf als je het warm krijgt.
Heb je dus een bepaald model vintage jurk voor ogen, laat je dan niet leiden door de vermeende fabrieksdatum. Er bestaat niet zoiets als een keurmerk voor vintage jurken, meestal draait het om ouderwets speurwerk naar waslabeltjes, merklabels, ijzeren ritsen en het gebruikte materiaal. Kijk gewoon of het ontwerp en de stof je bevalt en uiteraard, of de jurk je past. Het vervelende van vintage jurken is namelijk dat ze niet in elke maat verkrijgbaar zijn, ze zijn niet voor niets nooit verkocht. Heb je een heel klein maatje, dan maak je kans, maar 38 t/m 42, de huidige standaard damesmaat zul je meestal niet aantreffen in een vintage collectie.
Wanneer je een dergelijke jurk toch heel graag wilt hebben moet je gaan snuffelen op tweedehandsmarkten, want dan maak je meer kans om de jurk in jouw maat te vinden. Denk aan marktplaats of andere speciale closet sales, maar ook de gangbare online vintage winkels hebben vaak een groot aanbod van (éénmaal) gedragen vintage jurken. Nadeel hiervan is dat dergelijke websites meestal niet laten zien dat er een mankement aan zit, een vlekje, scheurtje of haaltje. Het enige wat vermeld wordt is dat de jurk vintage is en dus een keer gedragen en dat je dus een risico loopt dat ie niet helemaal nieuw meer is.