Dirty Dancing deel 2: volop vintage jurken jaren 50 en plateauzolen
Wie net als ik op vrijdagavond lekker op de bank heeft gezeten heeft vast ook gekeken naar het tweede deel van Dirty Dancing uit 2004, waarin Patrick Swayze ook een klein rolletje heeft, maar dan nu als dansleraar die een blanke gringa op het snoeihete Cuba voorbereidt op een lokale danswedstrijd. Hoewel critici de film niet zo goed vinden als het eerste deel, is de entourage (de film speelt zich af in 1958 tijdens de Cubaanse revolutie) en vooral de jaren 50 kleding wel heel uniek en zwoel.
Cuba land van dirty dancing en vintage jurken
De film speelt zich af tijdens de kerst van 1958, net op het moment dat de Cubaanse revolutie haar hoogte punt bereikt. De finale heeft plaats op oudejaarsnacht, de dag voordat dictator Batista op 1-1-1959 het land verlaat en Cuba weer van de Cubanen wordt en alle gringo’s het land uit gegooid worden. Deze gringo;s, vooral Amerikanen, maar in ieder geval blanke luitjes, behoren zeer zeker tot de upper class en vermaken zich in afgesloten blanke clubs, uiteraard op en top gekleed in prachtige vintage halter jurken en strapless swing dresses.
Blanken hebben geen kaas gegeten van dirty dancing maar wel van vintage jurken
Blanke mensen staan bekend om hun houterige bewegingen terwijl de zuid Amerikanen allemaal zeer los in de heupen zijn. De hoofdrolspeelster is uiteraard een blank meisje dat niet onbemiddeld is gezien al haar prachtige vintage jurken die we voorbij zien komen. Ze danst, maar vooral stijf-dans. Pardon, stijldans. Ze is met haar ouders neergestreken in Cuba en maakt daar kennis met de super sensuele manier van dansen die overal in Zuid Amerika te bewonderen valt. Dansen staat daar zon beetje gelijk aan een voorspel, tenminste voor ons West –Europeanen. De mensen daar gebruiken het dansen vooral om zichzelf even te ontspannen. De film laat zien hoe de Cubanen zo rond de kerst, wanneer het bloedheet is in Cuba, dansen tot de vonken er vanaf vliegen en je zou wensen dat je niet in Nederland woonde maar ook in Havanna een dansje kon doen in één van die leuke vintage jurken die je hier kan kopen.
De moeder van het meisje is zelf danseres geweest maar om redenen die ik niet heb kunnen doorgronden is haar carrière mislukt en wil ze niet dat haar dochter gaat dansen. Uiteraard trekt de dochter zich hier niks van aan en gaat in het geniep oefenen met de Cubaanse ober Juan Suarez. Grappig genoeg zegt hij, wanneer ze in een leuke rode pencil dress in een lokale dancing verschijnt, dat ze er uit ziet als een Cubaanse. Vreemd genoeg moet hij haar vervolgens losjes en sensueel leren dansen terwijl het uiteindelijk resultaat toch een soort ballroom dansje is, maar goed, de jurken zijn prachtig. Ook de moeder van het meisje zien we regelmatig door het beeld wandelen in de mooiste vintage jurken en draagt er uiteraard een paar geweldige plateauzolen bij.