Corduroy is back!
Corduroy, ribfluweel of manchester, is de naam van een fluweelachtige stof die bijzonder warm aanvoelt. Warmte en gezelligheid, eigen haard is goud waard, het gezin als hoeksteen van de samenleving en dus is ook corduroy is terug in onze kledingkast. Het ribfluwelen stofje lijkt een overblijfsel uit de jaren 70 waarin zowel broeken als bankstellen gemaakt werden van bruin ribfluweel. Reuze gezellig, reuze warm, vooral gecombineerd met oranje ribfluwelen kussentjes of een oranje truitje. Broeken, overgooiers, korte jasjes en halflange rokken werden gemaakt van corduroy met een smalle rib en op de bank zat een gezellige brede rib die reuze zacht aanvoelde. Ook de smalle rib op corduroy kleding voelt heerlijk zacht aan, mits je de juiste kant op strijkt.
Manchester werd corduroy
Interessant weetje in dit licht, namelijk dat ribfluweel zo zacht en luxueus aanvoelt, is dan ook dat de stof corduroy al veel langer gebruikt werd, maar dan voor werkmanskleding en wel onder de naam Manchester. Bijzonder, omdat de corduroy ofwel ribfluweel niet echt slijtvast is in mijn herinnering. Het ribfluweel bestond voornamelijk uit katoen dat op een speciale manier geweven werd in cords, koorden dus die parallel langs elkaar liepen. Stukken tussen de benen en op de knieën werden snel kaal, maar uiteraard heb je ook bij corduroy, verschillende kwaliteiten dus de manchester zal wel een flinke rib geweest zijn.
Persoonlijk had ik, dacht ik, nog nooit een manchester werkbroek gezien, maar de term manchester zal bij vele een belletje laten rinkelen. Leve google want de manchester werkbroek is namelijk de echte vintage broek zoals we die kennen uit series als Ciske de Rat. Bruin natuurlijk en wijd van boven, smal van onder, liefst gedragen met bretels en een pet. Nostalgie ten top alweer. En het was de broek die de arbeiders droegen, maar volgens mij niet zo zeer voor het werk.
Kolenboerjasje in corduroy wordt vrouw
En terwijl ik kijk naar de manchester ofwel corduroy broeken in dat karakteristieke bruin/ kaki valt mijn oog op de jasjes en corduroy giletjes en weer gaat er een luikje in mijn hersens open. Het kolenboerjasje, dubbele rij knopen, stond erg stoer, vooral over een schipperstrui. En natuurlijk met manchester pet. Ik zie een nieuwe lijn voor de vintage dames. Aangezien we ons al zo’n beetje alles hebben toegeëigend wat ooit mannelijk was omdat wij ook STOER kunnen zijn, voorzie ik een gouden toekomst voor de ribfluwelen double breasted jasjes.
Geweldig op een corduroy rokje of over een kort jurkje met lange laarzen. De schipperstrui mag van mij best ook een revival beleven, maar nog liever de sweater. Deze sweater natuurlijk niet in ribfluweel, maar gewoon fluweel. En die sweater mag best oversized zijn, als je er maar een strakke manchester rok onder draagt of corduroy broek en hoge hakken of stoere laarzen. Lijkt mij een ideale combinatie deze winter. Want koud gaat het worden, let maar op.