Doorknoopjurken, voor elk wat wils
In de jaren 50 waren doorknoopjurken de huis-tuin- en keukenjurken. Beter gezegd: werkjurken. De jurk die aan de voorkant dichtgeknoopt wordt, doet dan ook een beetje denken aan een doktersjas, het jurkje van de toiletjuffrouw of van de schoonmaakster. Dit effect komt niet alleen door de rij knopen, maar ook door de vaak aanwezige grote zakken waardoor zo’n doorknoopjurk iets schortachtigs krijgt. Niets mis met een schort natuurlijk en zeker niet wanneer je zo’n jurk gewoon voor de lol draagt wanneer je gezellig gaat flaneren.
Hoe weet je of je met een echte jaren 50 doorknoopjurk van doen hebt?
Soms is het leuk om te achterhalen of de doorknoopjurk die jij op de kop hebt getikt (of van plan bent aan te schaffen), wel een echt vintage model heeft. Let daarom op de volgende details
- knoopsluiting aan de voorkant, vaak met grote contrasterende knopen
- vaak wijd uitlopende rok
- kraag met revers
- korte mouwtjes vaak voorzien van manchetten of mouwloos
- de soort stof (jaren 50 jurken zijn vaak van nylon, viscose bestond nog niet)
- het patroon of dessin (ruitjes, strepen, stippels, bloemen of fruit zijn allemaal heel vintage, wanneer je flamingo’s aantreft dan weet je dat het geen vintage jurk is maar een retrojurk. Ook leuk natuurlijk zo’n frisse variatie maar geen echte jaren 50 jurk.Ook wanneer er katten of hondjes opgedrukt zijn heb je te maken met retro exemplaren)
Mouwloze doorknoopjurken met ceintuurtjes
Een ander opvallend kenmerk van de doorknoopjurk is het ceintuurtje om het middel. Meestal een dun riempje, soms zelfs niet meer dan een touwtje met een strik. Het lijkt of het riempje de jurk bij elkaar houdt en in feite is dat ook wel zo, wanneer je bedenkt dat het niet om haute couture gaat, maar om confectiekleding. Om een dergelijk jurkje precies aan de breedte van je taille aan te passen is ondoenlijk en overbodig. Het ceintuurtje zorgt ervoor dat de taille precies zo breed is als in werkelijkheid.
Bij een mouwloze jurk krijg je hierdoor een mooi strak zandloper effect. Wist je trouwens dat de positie van de strik (in het midden, rechts, links of achter) in andere culturen iets zegt over de huwelijkse staat van de draagster? Bij onze oosterburen notabene, niet zo ver hier vandaan, laten de draagsters van de folkloristische dirndl, met de positie van de strik zien of ze “gebonden” zijn, “beschikbaar”, weduwe of zelfs nog maagd. Dus dames, let op uw strik!
Naturel look met doorknoopjurk
De eenvoud maakt de jurk aantrekkelijk en natuurlijk ogend. Deze jurken zijn bij uitstek geschikt om in de zomer te dragen, maar mocht het fris zijn dan kun je er ook best een topje onder dragen of een legging met platte schoenen. Om een eenvoudige, frisse en vrouwelijke look uit te stralen is het helemaal niet nodig om op torenhoge hakken rond te paraderen. Bij dit jurkje volstaan platte sandalen of flatjes, een soort ballerina’s. Loafers, schoenen met een kleine hak en versiering aan de bovenzijde, kunnen er ook prima bij en dan kun je er zelfs een paar sokjes bijdragen. Combineer met een leuk sjaaltje in je haar en een bijpassende jaren 50 bril en je kunt zo gaan shoppen, of misschien zelfs flaneren langs de boulevard. Moet de zon wel even blijven schijnen!