Nomads jurken, fair trade en organische stoffen
Nomads doet me denken aan de outdoor specialist, waar je bergschoenen en lichtgewicht tentjes kunt kopen, maar is nu ook een nieuwkomer op de vintage markt die zich wil onderscheiden door aandacht van mens en milieu. One world, fair trade, bewustwording, duurzaamheid, zo langzamerhand wordt de modewereld nog eens omgetoverd in een groene oase met de principes van een commune uit de jaren 60. Love and understanding, peace and brotherhood. En dat in de 21e eeuw. Ben ik de enige die kritisch gaat lezen wat Nomads daar dan voor doet, is het uitsluitend te wijten aan mijn wantrouwige inborst dat ik vermoed dat dit niet meer dan een verkoopraatje is?
Nomads voor hoger opgeleide, avontuurlijke dames
Zorgeloze vintage jurkjes, hippe sandaaltjes en ook nog eens verantwoord, daar kun je als avontuurlijke zakenvrouw mee aankomen. Dat is wat de pr afdeling van Nomads gedacht moet hebben. Dus gooi er een paar organische kreten in en wat fair trade en je hebt een modelijn die ecologisch verkoopbaar is aan het hoger opgeleide, hippe publiek dat bezig is aan een carrière twist. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Want is het voor de klant en koper nog vrij eenvoudig om echt bont van nepbont te onderscheiden, hoe weet je of jouw jurk van “goed” of “fout” katoen gemaakt is? Er zijn mega veel keurmerken, maar wanneer je ze allemaal één voor één onder de loep neemt blijkt het nog lastig om te weten of aan jouw jurk of mantelpakje geen bloed of gif kleeft.
Nieuwe merk met vintage look èn wijsheid
Nieuwkomers op de modemarkt hebben het eigenlijk tegenwoordig nog het makkelijkst, want geldt meestal de wet van de remmende voorsprong, voor moreel- en milieuvriendelijke productie van stoffen en kleding in elkaar zetten geldt dat niet of minder. Ze kunnen leren van de fouten van V&D, Benetton en andere modehuizen die het allemaal net niet gered hebben. Nieuwkomers doen hier hun voordeel mee en zo zie je het nieuwe vintage merk Nomads op de proppen komen met organische stoffen en het streven om uitsluitend organisch te werken. Maar wat zijn organische stoffen en zijn organische stoffen per definitie goed voor mens en milieu?
Organisch staat voor alles wat de natuur voortbrengt, maar hoewel katoen heel plantaardig en natuurlijk is, weten we inmiddels dat het ook zeer milieubelastend kan zijn. Olie is trouwens ook heel erg organisch (het heet officieel zelf een organische koolstofverbinding) maar de plastic kleding die hiervan afgeleid wordt (fleece vesten bijvoorbeeld) kan ik met de beste wil van de wereld niet organisch noemen. Dus mij zegt de term organisch hoegenaamd niets, noempa nada.
Nomads beter voor het milieu?
Laten we het hopen, zou ik willen zeggen want de jurkjes zijn leuk genoeg. Who cares lijkt de doorsnee consument te denken, als je maar het idee hebt dat je een klein beetje bijdraagt aan een betere wereld dan is het goed. Alle beetjes helpen en je kunt je per slot van rekening toch niet overal druk om maken. Maar zoals ik me ook verdiep in het keurmerk bio voor eieren, zo zou ik ook een herkenbaar keurmerk willen voor kleding.
Fairtrade èn milieuvriendelijk: hopelijk maakt Nomads de juiste keuzes
Je moet alles een keer geprobeerd hebben in het leven, maar geloof me, het leven is te kort om alles zelf uit te zoeken dus ik hoop dat anderen dat doen en voor mij de juiste keuzes maken. Want kiezen is juist iets wat mensen, vooral vrouwen, erg moeilijk vinden. Omdat kiezen voor het één betekent dat je het ander niet kunt hebben. En dus kiezen we maar, op goed geluk en liefst met onze ogen dicht.