Fitness voor een vintage figuur
Fitness en sportschool lijken een fenomeen te zijn van de laatste jaren. Het past helemaal in de gezondheidsmanie van mineraalwater, superfoods en broodmager zijn. Want laten we eerlijk zijn, de 21e eeuw fitness dames die 20 km kunnen hardlopen, uitsluitend leven van ciazaad en gojibessen zien er bepaald niet uit alsof ze het goed zouden doen in een A-lijn jurkje met een bescheiden B-cup. Want borsten en billen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer je gaat lijnen en hardlopen. Bijkomstig nadeel is ook nog dat je vel gaat hangen, zeker wanneer je over de 40 bent. Het silhouet van de 21e eeuw gezondheidsfreak is nogal recht en plat dus, een uitzondering daar gelaten. Was dat in de vorige eeuw niet heel anders?
Vintage zandloper figuur
Kijk ik daar naar de foto’s van filmsterren of stewardessen in van die prachtige vintage jurken en kostuums, dan zie ik altijd van die mooie zandloper figuurtjes. Brede heupen, mooie, puntige borsten, (relatief) smalle taille en prachtige lange benen. Kortom, zoals alle vrouwen er wel uit zouden willen zien. Werden de dikkerdjes gewoon niet op de foto gezet of zit het geheim ergens anders in? De mensheid wordt steeds langer, maar ik geloof niet dat er onderzoek gedaan is naar een verandering in figuur. En toch vermoed ik wel degelijk dat het silhouet van een vrouw uit de jaren 50 veel vrouwelijker was dan tegenwoordig.
Dit vermoeden baseer ik op een ruitjesbroek van mijn moeder. Mijn moeder die zichzelf te dik vond, bustemaat C had, maar de bewuste broek paste mij perfect, 16 jaar oud en nog geen 40 kilo zwaar en zo plat als een dubbeltje. Ik geloof zelfs dat ik de taille nog heb nagemeten. Iets van een onwaarschijnlijke 48 cm staat me bij. Kijk ik naar de foto’s van mijn moeder dan had zij ook een prachtig zandloperfiguur. Zij deed dan ook altijd thuis oefeningen. Voor buik, borsten en bovenarmen. Een heel verschil met nu!
Figuur correctie
Wil je een kleine figuurcorrectie dan is fitness of lijnen niet echt nodig. Je kunt gebruiken maken van shapewear. Shapewear is een soort van corrigerend ondergoed, onderjurk of korset. Zit je niet helemaal strak meer in je vel, dan zorgt zo’n elastisch onderjurkje ervoor dat kleine oneffenheden zoals cellulitis, onzichtbaar worden. Heb je wat grotere problemen in de vorm van lovehandles (vetrolletjes rond middel en heupen) dan kun je een korset overwegen, maar draag die niet te lang, want het knelt je bloedsomloop behoorlijk af en dat is weer niet gezond. Je kunt beginnen met gerichte fitness oefeningen om die probleemzones aan te pakken.
Lijnen is niet nodig. Je doet oefeningen waarbij je de spieren gebruikt in de probleemzones, waardoor het vet lokaal verbrand wordt. Denk aan buikspieroefeningen wanneer je een buikje wilt kwijtraken en aan beenheffen (liggend zijwaarts) wanneer je bovenbenen te zwaar zijn. Vind je dat je billen wel een lift kunnen gebruiken dan kun je uiteraard een corrigerende onderbroek aantrekken maar het is effectiever om je bilspieren te trainen. Benen (staand of op je knieën) achterwaarts heffen of kniebuigingen (squads zijn nog beter, je gebruikt een (fictief) gewicht op je schouders en zakt door je knieën, hierbij gaan je billen naar achteren tot je bovenbenen horizontaal staan, let hierbij wel op je rug), zijn zeer effectief. Je billen worden steviger en ronder.
Tot slot: je borsten zijn amper te trainen. Want wie de borstspieren traint, verbrandt het vet erom heen. Voorkom dat ze verdwijnen door een goede sport BH te dragen, ga beperkt joggen of hardlopen en ga niet lijnen. Gebruik een push-up BH voor een spectaculair decolleté in je jaren 50 jurk of gebruik een minimizer als je ze te zwaar of te groot vindt. Uiteraard kun je deze dan wél met fitness oefeningen ze wat meer in proporties krijgen. Een vrouw is zo vrouwelijk als ze zelf wil. Fitness en gezonde voeding kunnen daar bij helpen, maar superfoods heb je daar niet bij nodig. Kijk maar naar Marilyn Monroe. Zo strak zat die niet in haar vel. En toch, of misschien juist daardoor, stonden alle vintage jurken en swingdresses haar prachtig.