Zijn nylon jurken draagbare mode?
Draagbare mode gaat over jurken die prettig zitten, betaalbaar zijn, er goed en representatief uit zien en ook nog eens mooi blijven terwijl je ze draagt. Ook mag draagbare mode liefst niet kreuken en niet zweterig aanvoelen wanneer je eens de trap neemt in plaats van de lift. Draagbare mode zijn dus vooral jurken, jasjes en rokjes die je prima naar je werk aan kunt maar ook in je vrije tijd kunt dragen omdat ze tegen een stootje kunnen. Een vlek omdat de hond tegen je op sprong is geen bezwaar want bij draagbare ode kan zo’n jurkje gewoon in de wasmachine op 40 graden gewassen worden en daarna zo in de droger. Helaas, nylon voldoet hier niet aan.
Waarom nylon niet altijd prettig draagbaar is
Nylon is synthetisch en voelt daarom snel plakkerig aan omdat het geen vocht absorbeert noch ademt als materiaal. Toch zit een nylonkous niet echt vervelend en zweten doe je dan alleen in het kruis, maar of dat aan de nylons ligt weet ik niet goed. Ondergoed van nylon zou ik in ieder geval niet aan raden, of je moet dol zijn op de elektrische schokjes die je dan zeker ten deel zullen vallen.
Vintage jurken zonder nylon, da’s pas draagbare mode
Een vintage nylon jasje of jurkje uit de jaren 40 is dus niet voor iedereen weg gelegd. Zeker niet in combinatie met een polyester bank of een vestje van fleece, beide ook gemaakt van kunststof, plastic dus. Door dat er statische elektriciteit ontstaat levert een combinatie van een fleece jack met een polyester bank al snel een schokkende ontmoeting op.
Sportkleding als summum van draagbare mode
En toch staat de techniek voor niets, want de meest draagbare sportkleding, die uiteraard moet ademen en transpiratievocht moet kunnen afvoeren, is super synthetisch. Je zou toch denken dat er bij sportkleding veel tijd en energie gestoken is in het “draagbare” aspect en uiteraard mag sportkleding ook best modieus zijn, het is bij H&M zelfs een aparte modelijn geworden en niet alleen daar.
Draagbare mode voor op het werk
En toch zit er verschil tussen een sportshirt en kleren die je naar je werk draagt, al is het maar de tijd dat je in zo’n synthetisch shirt rond moet huppelen. Bij PostNL ontstond er dan ook een ware rel vorig jaar onder de postbezorgers toen ze allemaal nieuwe werkkleding kregen die gemaakt was van 100% polyester. Binnen de kortste keren kwam er een nieuwe variant polo die een stuk dikker was, maar toch meer zou moeten ademen en dus minder zweten. De reacties waren nog steeds niet 100% positief dus wanneer je een postbezorg(st)er hartje zomer ziet rond rijden zonder werkkleding, dan weet je nu waarom.
Tot slot: draagbare mode in het kort
Draagbare mode willen we eigenlijk allemaal het liefst, toch kopen we vaak dingen waar we later spijt van krijgen. Let bij je volgende aankoop van een leuke jurk of rok dus op:
- Het materiaal (katoen, wol, viscose, linnen allemaal prima ademend en dus niet transpirerend);
- De wasbaarheid* (hoe hoger de temperatuur, hoe grote de kans dat je er vlekken zelf uit kunt wassen
- Kreukvrij of strijken? Als je een jurk lekker vaak aan wilt dan is het fijn wanneer je niet elke keer hoeft te strijken na een wasbeurt. Tenzij je gek bent op je strijkijzer, maar ik vermoed dat jij je tijd wel beter kunt gebruiken.
* vintage jurkjes en rokjes van voor 1960 hebben overigens géén was label. Dan heb je enige kennis nodig om te zien van welk materiaal je aankoop gemaakt is. Hoe meer synthetisch de stof aanvoelt, hoe lager de was temperatuur. Puur katoen kan zelfs een kookwasje verdragen, maar reken dan wel op krimp!