Jurken van Sissi
Sissi, of sisi, was de bijnaam van Keizerin Elizabeth van Oostenrijk en later koningin van Hongarije die getrouwd was met Frans Jozef. Ze leefde in de 19e eeuw en haar missie was Oostenrijk en Hongarije weer bij elkaar te brengen. Een dame die ook goed wist hoe ze haar man om haar vinger moest winden.
Deze Jozef was overigens een neef van haar maar daar werd in die tijd nog niet zo moeilijk over gedaan. Eigenlijk zou hij met haar zus trouwen maar toen hij Elizabeth, of liever gezegd Sissi, een bijnaam die Elizabeth verkoos boven haar eigen naam, zag was hij opslag verkocht, net een sprookje dus.
Ze kreeg alles van hem en zag er daardoor ook altijd op en top geweldig uit. Een prinses in kant en zij of liever gezegd een keizerin dus. Het lijkt een sprookje, maar wie één dezer dagen de tentoonstelling bezoekt in Paleis het Loo ziet naast het sprookje, ook de harde werkelijkheid.
Sprookje en werkelijkheid van Sissi
Dit is dan ook de aansprekende naam van de tentoonstelling, want hoewel de Beierse Elizabeth alles kreeg wat haar hartje begeerde van haar keizer, uiteindelijk was haar leven een tragedie. Was ze in haar jeugd zo vrij als een vogeltje en liberaal opgevoed, aan het hof mocht ze niets meer en zo probeerde ze telkens aan het keizerlijke regime te ontsnappen door veel te reizen en paard te rijden.
Ze torste daarbij dagelijks drie kilo haar mee, want dat hing tot aan de grond. Haar zoon pleegde zelfmoord op 30 jarige leeftijd en zelf werd ze op 61 jarige leeftijd met een nagelvijl vermoord door een anarchist.
Sissi en haar wespentaille
Uiteraard kennen vele van ons Sissi via Romy Schneider, die haar rol vertolkt in de film over Sissi. Maar die wespentaille kwam niet alleen van het vele sporten. Hoewel Sissi van paardrijden hield, was haar wespentaille het doodordinaire gevolg van een vreselijk strak aan gesnoerd korset en perioden van extreem diëten. Onmogelijk om in adem te halen zo te zien, en toch was sisi hiermee ook druk aan het sporten.
Sissi en het slankheidsideaal
Wellicht was Sissi hierdoor niet alleen een voorloopster op het gebied van emancipatie, maar heeft ook veel invloed gehad op de mode, diëten, gezondheid en sport. En misschien wel één van de eerste anorexia patiënten want ze woog amper 50 kilo terwijl ze 1.72 lang was.
Ze hongerde zichzelf regelmatig uit met diëten van alleen sinaasappels of melk. Ze was zo fanatiek dat ze zelfs sporttoestellen bestelde voor in de Hofburg, Ze was altijd erg bezig met haar uiterlijk en werd lange tijd de mooiste vrouw van de wereld genoemd, maar zodra ze wat ouder werd, verscheen ze niet meer in het openbaar of verborg haar gezicht achter waaiers en zware voiles.
Ze wilde voor eeuwig mooi blijven, best triest. Vanaf de middelbare leeftijd verbood ze het om foto’s van haar te maken. Heel erg oud werd ze dus niet, helaas.