Jaren 60: vintage ribfluweel
Aan het einde van de 60-er jaren stak ineens de nieuwe huiselijkheid de kop op. Cocoonen, ofwel lekker thuis op de ribfluwelen bank voor de TV, liefst met zijn twee in een huispak en geitenwollensokken. Geen opgewonden party’s of demonstraties meer, maar gewoon lekker jezelf zijn. Comfortabele kleding dus in warme kleuren als oranje, groen en bruin. Als je je outfit een beetje opvallender wilt maken voeg je daar natuurlijk ook paars of knal rose aan toe want dan heb je zo’n beetje het vintage kleurenpalet van de jaren 60, dat zelfs in menig huiskamer de boventoon voerde. De Vicky Criss cross Dress en de Angelica dress in Fuchsia bijvoorbeeld. De ontwerper moet vast en zeker de herfst voor ogen gehad hebben want het zijn tevens één van de weinige jaren 60 jurken met ¾ lange mouwen. Ook prettig wanneer je last hebt van dikke bovenarmen. Met lange mouwen vallen deze veel minder op!
Op de bedden lagen eigen gehaakte spreien in vintage motief en natuurlijk droeg je als het fris werd, zoals nu in oktober, waar de het overdag nog heerlijk is maar het ‘s morgens en ’s avonds best afkoelt, een eigen gebreid of gehaakt vest, liefst in lila, roze of gemêleerd bruin, groen, oranje. Lekker herfstig dus.
Aaibare vintage ribfluwele stofjes in de jaren 60 helemaal hip
Kleding uit de jaren 60 staat bekend om haar hoge aaibaarheids-factor, alles is poezelig zacht, rekt en stretched en mag ook best een beetje glanzen. Satijn, fluweel en natuurlijk ribfluweel, waren de stofjes in de jaren 70 die veel toegepast werden. En echt niet alleen op de bank of als gordijn, heel veel broeken, rokken, broekpakken maar ook colbertjes waren in die tijd van (rib-) fluweel. Het nadeel van fluweel is wel dat deze stof erg snel slijt en dat valt enorm op, een kale plek in de je ribfluwelen broek. Als alternatief kun je dan ook beter kiezen voor satijn, net zo zacht als fluweel maar veel minder slijtage gevoelig. Alleen satijn is wel weer veel koeler dus voor vintage jurken in herfst en winter minder geschikt.
Fluwelen jasjes en hoedjes, vintage accessoires voor jaren 60
Een andere stof die je in de jaren 60 veel tegen kwam was velours. Eigenlijk een duur woord voor fluweel, het is namelijk het Franse woord voor fluweel, alleen is velours doorgaans veel zwaarder en daardoor minder geschikt voor jurken maar wel weer prima voor vintage gordijnen, want de stof is mooi zacht en heeft een matte glans, hierdoor worden geluiden lekker gedempt en zul je deze zware gordijnen nog steeds aantreffen in theaters en stadions. Maar ja huisvlijt kent geen beperkingen dus werd er in de jaren 60 en 70 menig vintage jasje en rok gemaakt van velours, vooral het velours dat met retromotieven versierd was natuurlijk. Zoals het velours Le Corbusier. Dus mocht je over een naaimachine beschikken en zelf aan de slag willen om een vintage jurk te maken zoals Yumi´s 60´s daisy chain dress maar dan lekker warm, kies dan voor vintage velours!